Miért nem jó általában a hiteles cégkivonat?

Ha cégkivonatra van szükségünk, akkor több különböző hitelesítési megoldás közül választhatunk. Az egyik legnagyobb különbség a hitelesítést tekintve az ingyenes és a nem ingyenes cégkivonatok között van. A cégkivonat tipikusan az egyik olyan terület, ahol megéri kifizetni a pár ezer forintot a hiteles cégkivonatért, mert általában az ingyenes cégkivonat nem szokott megfelelő lenni.

Az ingyenes cégkivonattal egyetlen nagy probléma van, mégpedig az, hogy semmi nem biztosítja, hogy a benne található információk aktuálisak, mert az ingyenes cégkivonatot valamikor elkészítették, és azt az adott állapotot lehet megtekinteni, letölteni. Emiatt az ingyenes cégkivonat lehet viszonylag friss is, de az is előfordulhat, hogy hónapokkal korábbi információk vannak benne. Ez a bizonytalanság viszont problémát jelent az ügyintézések során, mert ügyintézéskor bizonyíthatóan friss, aktuális cégkivonatra, céges dokumentumra van szükség, mert éppen ez a dokumentum feladata, hogy a jelenlegi helyzetet mutassa, bizonyítsa. Emiatt minden hivatalos teendő során legalább hiteles, de sok esetben közhiteles cégkivonatot követelnek meg, és azt is előírják, hogy a cégkivonat nem lehet 30 napnál régebbi. Ezekkel közösen biztosítani lehet azt, hogy a cégkivonat a valóságot tükrözi, és a közelmúltban lett kiállítva.

Felmerül a kérdés, hogy akkor mi értelme van az ingyenes cégkivonatnak, mire lehet használni? Elsősorban információszerzésre, tájékozódásra olyan esetekben, amikor nem az a legfontosabb, hogy minél frissebb legyen az információ.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Post